Greenwashing vs Greenbleaching?

Green Washing is een al jaren bekende term, nu komt ook de term Green Bleaching om de hoek kijken, wat is dit? en waarom maken sommige organisaties gebruik van dit fenomeen?

In een tijd waarin duurzaamheidspraktijken steeds meer onder de loep worden genomen, worstelt bijna elke organisatie met het vinden van een balans tussen oprechte milieubewustzijn en het beschermen van hun reputatie. Hier komt nu ook green bleaching om de hoek kijken, een strategie die erop gericht is om de duurzaamheidskenmerken van producten en diensten bewust te minimaliseren. Zoals het rapporteren en dus ook onderbouwen van degelijke claims.  Door te ‘’bleachen’’ kan een onderneming zich in een grijzer, minder gereguleerd wetgevingsgebied bevinden. Binnen de financiele sector kijken we dan o.a. naar de SFRD, deze kent meer verplichtingen naarmate producten als ‘’groen’’ worden gepresenteerd. Wanneer men deze producten presenteert moet dit goed onderbouwd worden, dit brengt extra inspanningen en kosten met zich mee, om deze redenen kiezen sommige marktdeelnemers er dus voor om te Green Bleachen.

Bedrijven kiezen voor green bleaching om verschillende redenen, maar het centrale dilemma blijft: hoe kunnen ze op een geloofwaardige manier duurzaamheid bevorderen terwijl ze hun merk beschermen tegen eventuele negatieve reacties? Dit brengt uitdagingen met zich mee, vooral omdat overheidsinstanties hun richtlijnen met betrekking tot duurzaamheidsclaims nog niet helemaal concreet hebben, waardoor de regelgeving op dit gebied niet altijd even duidelijk is. Voor consumenten, investeerders en regelgevende instanties betekent dit dat ze extra waakzaam moeten zijn. Hoewel sommige bedrijven hun duurzaamheidsinspanningen voortzetten, kiezen ze er nu vaker voor om deze inspanningen vertrouwelijk te houden.

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) kan een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van green bleaching en het bevorderen van transparantie en verantwoording op het gebied van duurzaamheid. Door de CSRD worden bedrijven verplicht gesteld om uitgebreide informatie te verstrekken over hun milieu-, sociale en governanceprestaties in hun jaarlijkse verslaggeving. Hierdoor wordt het voor bedrijven moeilijker om duurzaamheidsclaims te minimaliseren of te verbergen.

Met de CSRD kunnen regelgevers en belanghebbenden een dieper inzicht krijgen in de duurzaamheidspraktijken van bedrijven, waardoor ze beter in staat zijn om green bleaching te identificeren en aan te pakken. Door meer gestandaardiseerde en vergelijkbare informatie te verstrekken, kunnen bedrijven niet alleen hun duurzaamheidsprestaties beter communiceren, maar ook hun geloofwaardigheid vergroten.

Bovendien kan de CSRD bijdragen aan het verbeteren van de vertrouwensrelatie tussen bedrijven, investeerders en consumenten.  Het is dan ook zeker interessant om ESG-strategieën een integraal onderdeel te maken va de bedrijfsvoering, op deze manier blijft men up to date, en toekomstbestendig.

Zotel, CSRD & Carbon Offsets: Greenwashing en verantwoordelijkheid, nodigen wij geïnteresseerden graag uit om deel uit te maken van deze boeiende dag vol met relevante sprekers. zien wij bij ESG Expert ook dat het essentieel is om de balans te vinden wanneer bedrijven duurzaamheid claims maken en rapporteren. Op 27 juni 2024 organiseren wij een kennis dag waarbij we een speciale focus leggen op degelijke onderwerpen. Met als ti

Meer weten? Neem contact op met Feline.armstorff@esgexpert.nl.

 

 

Vorige
Vorige

ESG en Private Equity: Duurzaamheid in Moderne Investeringsstrategieën